به موجب ماده993 قانون مدنی وقوع عقد موقت و نیز بذل مدت توسط زوج باید دردفاتر ازدواج ثبت گردد.
متن قانون:
ماده 993-امور ذیل باید در ظرف مدت و به طریقى که به موجب قوانین یا نظامات مخصوصه مقرر است به دائره سجل احوال اطلاع داده شود:
1- ولادت هر طفل و همچنین سقط هر جنین که بعد از ماه ششم از تاریخ حمل واقع شود.
2- ازدواج اعم از دائم و منقطع.
3- طلاق اعم از بائن و رجعى و همچنین بذل مدت.
4- وفات هر شخص.
این قانون برای پیشگیری از اتفاقات ناخوشایندی مثل موارد ذیل است:
- تعیین زوجیت زن
متاسفانه برخی از زنان که در عقد نکاح موقت مردی قرار دارند، صرفا با اظهار اینکه زوجه کسی نیستند مبادرت به نکاح با فرد دیگر می نمایند. این کار مثل ازدواج زن با مرد دیگر در حال عقد و تمام نشدن است. چنین عقدی باطل و هرگونه رابطه زن با مرد دوم در حکم زنا محسوب می شود. اگر چه مرد دوم اگر از زوجیت این زن مطلع نباشد گناه کار نیست و زن معصیت کار است. به هر حال ثبت نشدن زوجیت می تواند جامعه را به سمت فساد اخلاقی و ولنگاری زنان بکشاند.
اگر زوجیت تعیین شود و ثبت گردد، مردانی که قصد ازدواج موقت با زنی را دارند می توانند با استعلام از دفاتر ازدواج نسبت به زوجیت وعدم آن مطلع شوند.
- تعیین عده بعد از بذل مدت
بعداز بذل مدت توسط مرد، زن باید عده نگه دارد و اگر در زمان عده با مرد دیگری عقد نکاح بخواند، عقد باطل است. برخی زنان از این حکم اطلاع ندارند و با مبادرت به ازدواج دائم و یا موقت در زمان عده، موجبات مشکلاتی مثل تولد فرزند شبهه را فراهم می کنند و یا به فتوای مراجع عظام بعد از اطلاع از اینکه عقد این زن در زمانه عده بوده، آن دو به هم حرام ابدی می شوند. جهل به این مسئله باعث شده برخی از افراد دیگر نتوانند با هم ادامه زندگی مشترک دهند.
متاسفانه این قانون به نحو سختگیرانه مراعات نمی شود و تبعاتی مثل، زنا، ولنگاری، تولد فرزند شبهه دامن گیر اجتماع می شود.
به نظر می رسد مراجع مربوطه باید نسبت به اجرای این قانون اقدام جدی نمایند و الا مشکلات یاد شده گریبان گیر جامع خواهد شد.
محمد علی فتحی
کرج، ایران کوچک
26/06/1399